Neljä syytä hakea AEO-valtuutusta

AEO-sertifiointi on liiketoiminnan kannalta keskeisen tärkeää. Kerromme miksi.
Kuva
Four people looking at laptops

AEO on lyhenne sanoista Authorised Economic Operator eli suomeksi valtuutettu talouden toimija. Se on kansainvälisesti tunnustettu laatumerkki, joka kertoo, että yritys on luotettava osa kansainvälisiä toimitusketjuja, ja että sen tullaus- ja muut prosessit ovat vaatimustenmukaisia ja tehokkaita. EU lanseerasi AEO-ohjelman vuonna 2008 tavoitteenaan parantaa toimitusketjujen turvallisuutta ja helpottaa laillista kaupankäyntiä. Sen jälkeen se on levinnyt maailmanlaajuiseen käyttöön. Miksi?

1. syy: Merkki kauppakumppanin luotettavuudesta

AEO-valtuutus ei ole pakollinen, mutta se helpottaa tiettyjen yksinkertaistettujen ilmoitusmenettelyjen hakemista. Se voi nopeuttaa lähetyksen matkaa erilaisten tarkastusten läpi – joskus huomattavastikin – ja kuljetusajan lyhentyessä pienentää varkauksien tai katoamisten riskiä. AEO-valtuutus kertoo asiakkaille ja yhteistyökumppaneille, että viestintä ja turvallisuus ovat asioita, joihin yritys suhtautuu vakavasti.

2. syy: Sisäisten prosessien hallinta

AEO-sertifiointiprosessin avulla yritys pystyy ensin arvioimaan ja sitten hallitsemaan omia tulli- ja turvallisuusprosessejaan. Valtuutuksen hakeminen tarjoaa tilaisuuden riskien, parannuskohteiden ja mahdollisuuksien kriittiseen arviointiin ja näin yrityksen tullitoimintojen optimointiin.

3. syy: Kilpailuetu

Kansainvälisessä kaupassa AEO-valtuutus helpottaa kauppaa sellaisiin maihin, jotka ovat allekirjoittaneet jonkin AEO-toimijoiden aseman tunnustavista kansainvälisistä sopimuksista. Uusia toimittajia tai palveluntarjoajia koskevissa tarjouskilpailuissa viitataan AEO-statukseen. Akkreditoidut yritykset haluavat toimitusketjuihinsa vain muita AEO-valtuutettuja yrityksiä, koska ilman AEO-valtuutusta toimivien yritysten käyttäminen on riski niiden omalle AEO-statukselle ja voi aiheuttaa ylimääräisiä sääntelystä aiheutuvia kustannuksia.

4. syy: Vihreät kaistat

Esimerkiksi Alankomaissa tulli jaottelee tavaravirran vihreälle, keltaiselle ja siniselle kaistalle kuljetusketjuun osallistuvien yritysten maineen ja luotettavuuden mukaan.

  • Vihreälle kaistalle pääsevät tuotteet, jotka ovat peräisin luotettavilta, AEO-valtuutetuilta yrityksiltä.
  • Keltaisella kaistalla kulkevat tavarat, joiden logistiikkaketju on turvallinen.
  • Siniselle kaistalle päätyvät tavarat, jotka ovat peräisin yrityksistä, joita tulliviranomaiset eivät tunne.

Tullivalvontamenetelmät ja yrityksiin kohdistuvat valvontatoimet vaihtelevat kaistan mukaan ja lisääntyvät vihreästä siniseen.

Kysy asiantuntijalta

Jos sinulla on kysyttävää AEO-sertifioinnista, tai tarvitset apua AEO-hakemuksen tai -auditoinnin kanssa, ota yhteyttä asiantuntijoihimme. He auttavat mielellään ja huolehtivat, että kaikki sujuu vaatimusten mukaisesti.