Passitus

Etsitkö nopeaa ja asiantuntevaa apua passituksiin? Me autamme mielellämme. Customs Support on täyden palvelun tulliasioinnin asiantuntija.

Tehokkaat ja vaatimustenmukaiset passituspalvelut
Yli 1700 alan ammattilaista apunasi
Digital first -ajattelu kaikissa tullitoiminnoissa

Jätä yhteydenottopyyntö, niin asiantuntijamme on sinuun yhteydessä. 

Tehoa passituksiin

Hei. Voimmeko auttaa?

Esko Holopainen
Esko Holopainen
Johtaja, tullipalvelut
Olemme osaava
kumppani kaikissa passitusasioissa

Jätä passitukset huoletta Customs Supportin hoidettaviksi. Yli 1700 tullausasioinnin ammattilaisen ja edistyksellisten digitaalisten ratkaisujen avulla tarjoamme kattavan valikoiman passitusten kannalta keskeisiä palveluita.

Tullivakuudet

Vakuutemme helpottaa ja yksinkertaistaa passituksen aloittamista. 

Vaatimustenmukaisuus

Määräysten tarkalla noudattamisella minimoimme tarkastuksiin ja viivästyksiin liittyvät riskit. 

Pätevät ammattilaiset

Passitusasiantuntijamme tuntevat sekä toimialasi että maantieteellisen alueesi. 

Reaaliaikainen seuranta

Asiakasportaalissamme pystyt seuraamaan lähetyksesi kulkua tarkalleen ja reaaliajassa. 

Euroopan kattava palveluverkosto

Euroopan laajuiset palvelut yhden yhteyspisteen kautta. 

Innovatiiviset digipalvelut

Toistuvien työvaiheiden hoitaminen sähköisesti eliminoi virheet ja varmistaa, että passitus sujuu vaatimusten mukaisesti.

Kuva
""
Passituksen asiakirjat

Hoidamme passitusilmoitusten laatimisen ja lähettämisen kaikissa EU-maissa, joissa toimimme, sekä Sveitsissä ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. 

Nopea ja tarkka

Passitukset hoidetaan hyvissä ajoin niiden vaatimalla huolellisuudella. 

Yhteydenpito viranomaisiin

Teemme yhteistyötä kansallisten viranomaisten kanssa ja varmistamme, että yritys saa tarvitsemansa neuvot ja ohjeet. 

Asiantuntemus

Neuvomme kaikissa passitukseen ja passitusasiakirjoihin liittyvissä asioissa. 

Riskien arviointi

Teemme jatkuvaa analyysia vaatimustenmukaisuuteen liittyvistä riskeistä. 

Tuki ja koordinointi

Olemme yrityksen apuna ja koordinoimme fyysisiä tarkastuksia niitä hoitavien viranomaisten kanssa. 

Usein kysytyt kysymykset (FAQ) – Passitus

Mihin maihin ja minkälaisiin tavaroihin passitusta voi käyttää?

Passituksia on kahdenlaisia:  

  • T1-passitusta käytetään, kun EU:hun tuodaan sen ulkopuolelta tullaamatonta tavaraa.  

  • T2-passitusta käytetään, kun EU:ssa vapaaseen liikkeeseen luovutettua tavaraa kuljetetaan EU:sta sellaisiin maihin tai sellaisten maiden kautta, jotka eivät ole EU-jäsenmaita. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Islanti, Liechtenstein, Makedonia, Norja, Sveitsi ja Turkki.   

Miten T1-passitus toimii?

T1-passitus alkaa tavaranhaltijan tai hänen edustajansa antamalla passitusilmoituksella. Samalla haltija tai edustaja ottaa kantaakseen passitettaviin tavaroihin liittyvät tullit ja arvonlisäveron. Jos passitettuja tavaroita ei tulliselvitetä niiden lopullisessa määrämaassa, mikä tahansa maa, jonka kautta tavarat ovat kulkeneet, voi periä niistä veroa. Tällä estetään tullimaksujen ja arvonlisäverojen kiertäminen T1-passitusta käyttämällä.   

Miten T1-passitus toimii?

Tavaranhaltija tai tämän valtuuttama edustaja täyttää passitusilmoituksen sähköisesti NCTS-järjestelmässä. Rahdinkuljettaja ilmoittaa tavarat Tullille, joka tarkastustensa jälkeen avaa passituksen. Passitettujen tavaroiden mukaan saa saateasiakirjan, joka kulkee tavaroiden mukana, ja joista eri maiden tulliviranomaiset voivat nähdä, että tavarat kulkevat passituksen alaisina.   

Kun tavarat saapuvat määränpäähänsä, ne asetetaan seuraavaan tullimenettelyyn, tai tullataan vapaaseen liikkeeseen ja passi päätetään. 

Mitä passitusilmoituksen (T1/T2) tekemiseen tarvitaan?

Toimeksiannon saamisen jälkeen pyydämme kuljetettavasta tavarasta erilaisia tietoja ja asiakirjoja passitusta varten. T1-ilmoitus laaditaan vientiselvityksistä tuttujen asiakirjojen pohjalta, eli sen tekemiseen tarvitaan vähintään kauppalasku, tavaraluettelo ja kuljetusasiakirja. 
Passituksesta vastaava antaa Tullille vakuuden, jonka pitää riittää kattamaan kuljetettavista tavaroista perittävät verot ja maksut. Jos passitusta ei jostakin syystä päätetä määrätullissa, maksut kuitataan vakuudesta. 
Asiakkaan omaa vakuutta käytettäessä hoidamme passituksen sen avaamisesta sen päättämiseen.  
Veroille ja maksuille, joita vastaan vakuus annetaan, on määritetty yläraja. Tällä varmistetaan, että vakuus riittää maksujen kattamiseen. 

Miten pian T1/T2-passitus pitää päättää?

Passitusilmoituksen käsittelyaika riippuu sitä varten annettujen tietojen monimutkaisuudesta ja määrästä. Suomen sisäinen passitus on voimassa 3 arkipäivää. Jos kuljetus lähtee Suomesta ja määräpaikka on suomen ulkopuolella, T1-passitus on voimassa 10 arkipäivää. Tämän jälkeen Tulli käynnistää toimet maksujen ja arvonlisäveron perimiseksi passituksesta vastaavalta. 
 
Periminen alkaa selvityspyynnöllä, jossa pyydetään todistamaan, että T1-passitus on päättynyt, ja NCTS-järjestelmässä oleva T1-passitusilmoitus voidaan sulkea.  
 
Jos tämä ei johda haluttuun lopputulokseen, kuukauden kuluttua lähetetään uusi ilmoitus ja asetetaan uusi yhden kuukauden määräaika (ns. esitys jälkikantopäätökseksi). 
 
Tämän jälkeen Tulli lähettää laskun perittävistä tullimaksuista ja arvonlisäverosta (ns. jälkikantopäätös). 

Miten Customs Support auttaa T1/T2-passituksissa?

Customs Supportilla on pitkä kokemus T1-passituksista passitusilmoitusten laatimisesta koko ketjun hoitamiseen lähtötullista määrätulliin. Ota yhteyttä, me autamme mielellämme. 

Mikä on tullin valvoma alue?

Tullin valvonnassa olevat alueet, kuten varastot tai muut tilat, on varattu tavaroiden kauttakululle maahan saapuessa ja sieltä lähdettäessä. Tällaisessa varastossa olevat tavarat ovat tullin valvonnan alaisia, tullaamattomia, eikä niitä voida käsitellä tai käyttää ilman erillistä hyväksyntää Tullilta.

Mitä ovat passitustavarat tai kauttakulkutavarat?

Passitustavarat ovat tavaroita, jotka kuljetetaan alkuperämaastaan kohteeseensa tai vastaanottajamaahan EUssa, mutta joiden on kuljettava kolmannen maan alueen kautta EU:n sisällä saavuttaakseen määränpäänsä, eikä tavaroita ole Unioniin saapumisen paikassa tullattu vielä vapaaseen liikkeeseen. Nämä tavarat kuljetetaan kolmannen maan tai alueen läpi rajoitetun ajan ja niitä ei voida käyttää tai myydä tämän matkan aikana. Sen sijaan ne pysyvät tulliviranomaisten valvonnassa passitusmenettelyn avulla. Passitus voi tapahtua myös maan sisällä tullivalvotusta sijainnista (varasto tai muu alue) toiseen.