CBAM ja tullinimikkeet

Tuontitavaran jalostusasteella voi olla merkitystä CBAM-velvoitteisiin
Kuva
cbam

Tuotetta käsiteltäessä sen tullinimike voi muuttua toiseksi. Tämä on selvää, mutta tiesitkö, että käsittelyllä saattaa olla merkitystä myös tavaraan kohdistuvien CBAM-velvoitteiden kannalta? Tässä artikkelissa Simone Creviari avaa tarkemmin CBAM-säädösten ja tullinimikkeiden välistä yhteyttä.

Mikä on tullinimike? 

Tullinimike eli niin kutsuttu HS-nimike on (tuonnissa) 10-numeroinen koodi, joka luokittelee tavaran.  

Koodia käytetään tuontitullauksessa ja se määrittää tavarasta kannettavan tullin ja arvonlisäveron, sen, kuuluuko tuote alkuperään perustuvan etuuskohtelun piiriin sekä mahdolliset lisävelvoitteet, joihin myös CBAM-raportit kuuluvat. 

Hiilirajamekanismi (CBAM) – mikä se on? 

Hiilirajamekanismi (CBAM) on uudenlainen EU-politiikan instrumentti, joka laittaa hintalapun tuontitavaroiden aiheuttamille hiilidioksidipäästöille.  

Mekanismi toimii EU-alueen sisällä tapahtuvaa valmistusta koskevan  päästökauppajärjestelmän rinnalla, ja sen tavoitteena on tuoda myös tuontitavarat EU:n ilmastotavoitteiden piiriin. 

Ensimmäisessä vaiheessa hiilirajamekanismi koskee seuraavia tuotteita ja tuoteryhmiä: 

  • tietyt sementtitavarat
  • tietyt rauta- ja terästavarat
  • tietyt lannoitteet
  • tietyt alumiinitavarat
  • sähkö
  • vety
  • tietyt kemikaalit

Siirtymäkauden aikana 1.10.2023–31.12.2025 näiden tuotteiden maahantuojien on raportoitava tiedot tuomiensa CBAM-tuotteiden päästösisällöistä. Kokonaisuudessaan mekanismi ja siihen kuuluvat CBAM-todistukset otetaan käyttöön 1.1.2026. 

Miten tullinimike vaikuttaa CBAM-todistuksiin ja päinvastoin? 

Tullinimike määrää kuinka monta CBAM-todistusta tuotteelle on ostettava sen valmistuksessa syntyneiden päästöjen kompensoimiseksi. Määrä vaihtelee tuotteesta riippuen. Myös jalostusasteella on väliä, koska tullinimikkeen muuttuessa myös tavaraa koskevat CBAM-velvoitteet muuttuvat. 

Kun tuotteen ostamisesta, jalostamisesta, CBAM-todistuksista ja päästökauppajärjestelmästä aiheutuneet kulut lasketaan yhteen, voi olla, että jatkossa on taloudellisesti kannattavampaa maahantuoda tuotteita, joiden jalostusaste on korkeampi. Tämä ei tietenkään tarkoita keinotekoista tullinimikkeiden kanssa pelaamista, joka on jatkossakin kiellettyä.

Jos yrityksessä halutaan minimoida CBAM-velvoitteisiin liittyvät riskit ja laskelmien tekemiseen tarvittava aika, sen voi olla järkevää hakea tuotteelleen sitovaa tariffitietoa (STT). Tullikonsulttimme kertovat mielellään lisää ja opastavat eteenpäin. Hakemuksen käsittely saattaa kestää useita viikkoja riippuen siitä missä hakemus tehdään. STT on voimassa kolme vuotta ja sitoo sen haltijaa, mutta koska siirtymäaika on pitkä, se voi kannattaa. 

Jos CBAM-tavaran tullinimike muuttuu erityismenettelyn takia 

Jos tavara tuodaan maahan sisäiseen jalostukseen tai jossakin muussa erityismenettelyssä, sen tullinimike saattaa muuttua tuontitullauksen ja menettelyn päättymisen välillä. 

Joskus tuotuun raaka-aineeseen saattaa kohdistua CBAM-velvoitteita, joita lopullisella nimikkeellä ei ole. Tästä esimerkkinä vaikkapa metallitangot, joista valmistetaan eristettyjä johtimia. 

Tapauksissa, joissa tullinimike muuttuu ennen kuin tavara luovutetaan vapaaseen liikkeeseen, CBAM-velvoitteet määräytyvät sen tullinimikkeen mukaan, jossa tavara asetettiin sisäiseen jalostusmenettelyyn. Hiilirajamekanismia ei näin ollen voi kiertää jatkojalostamalla tuotetta ennen vapaaseen liikkeeseen luovuttamista. 

Mikä merkitys alkuperämaalla on? 

Jotkut maat ovat solmineet Euroopan unionin kanssa ilmastopolitiikkaa koskevia kumppanuussopimuksia. Nämä maat vaativat valmistajia noudattamaan sovittuja ympäristöstandardeja ja verottavat niitä siltä osin, kun standardit eivät täyty. Näin ilmastovero on jo mukana tuotteen hinnassa. 

Näissä tapauksissa hiilirajamekanismia ei käytetä, koska se johtaisi kaksinkertaiseen verotukseen. 

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tavaroita voitaisiin siirtää jostakin kolmannesta maasta kumppanimaahan ja edelleen EU-alueelle ilman veroa. Lisäksi jotkut hyödykkeet on suljettu kokonaan ennakkoverotuksen ulkopuolelle. 

CBAM-velvoitteissa ei tällä hetkellä ole juurikaan poikkeuksia, joten on aika varmaa – ellei Tulli ole nimenomaisesti muuta ilmoittanut – että raportointivelvoite koskee myös oman yrityksesi maahantuomia CBAM-tuotteita. 

Tarvitsetko apua CBAM-asioissa? 

Customs Support on täällä sinua varten. Tarjoamme tuontitullaus- ja tullikonsultointipalveluita juuri yrityksesi kaltaisille yrityksille kaikkialla EU-alueella, ja autamme mielellämme myös hiilirajamekanismiin liittyvissä asioissa. Aloita oma CBAM-valmistautumisesi heti tänään ottamalla yhteyttä asiantuntijoihimme