ICS2 eli EU:n tuontivalvontajärjestelmä

Uudistettu järjestelmä vaikuttaa kaikkiin talouden toimijoihin
Kuva
The EU customs Pre-Arrival Security and Safety Program: ICS2

EU:n uuden saapumisen valvontajärjestelmän tarkoituksena on parantaa sisämarkkinoiden turvallisuutta ja valvontaa. Euroopan komission mukaan uudistus pitää sisällään erilaisia muutoksia ja parannuksia IT-järjestelmistä ja lainsäädännöstä riskienhallintaan ja valvontaan sekä itse kaupankäyntiin.

Ohjelman keskiössä on uusi tietojärjestelmä nimeltään Import Control System 2 (ICS2). EU haluaa helpottaa laillista kauppaa ja tavaroiden vapaata liikkumista ulkorajojensa yli datapohjaisia tulliprosesseja parantamalla. Tieto on kaiken a ja o, eivätkä nykyiset järjestelmät pysty vastaamaan tarpeeseen.

Uudistus vaikuttaa suoraan kaikkiin talouden toimijoihin, jotka osallistuvat rahdin, pakettien tai postilähetysten käsittelyyn, lähettämiseen tai kuljettamiseen. Myös postialan toimijat sekä EU:ssa että sen ulkopuolella, lentorahtiyritykset, huolinta- ja logistiikkayritykset, meri-, rautatie- ja maantieliikenteen harjoittajat sekä niiden edustajat kuuluvat siihen joukkoon, jota uudistuu suoraan koskee.

Näiden toimijoiden on tehtävä ilmoituksia ICS2-järjestelmään

Välillisesti uudistus koskee kaikkia valmistajia, vientiyrityksiä ja yksityishenkilöitä, jotka haluavat lähettää tavaroita tullialueen ulkopuolisista maista EU:hun tai EU:n kautta, sille niiden on toimitettava tarvittavat tiedot edellä mainituille toimijoille.

ICS2 otetaan käyttöön vaiheittain niin, että jokaisessa uudessa vaiheessa sen piiriin otetaan lisää toimijoita. Ensimmäisinä vuorossa ovat posti- ja pikakuljetusyritykset, viimeisinä meri-, rautatie- ja maantieliikenteen harjoittajat sekä yritykset, jotka vastaanottavat tavaroita EU:ssa. Tarkat tiedot aikataulustalöytyvät Euroopan komission ICS2-sivulta.

Mitä ilmoittamatta jättämisestä seuraa?

EU-rajalle saapuva rahti, josta ei ole annettu tarvittavia tietoja ICS2-järjestelmään, pysäytetään ja sen maahantulo estetään. Tulli ei tullaa tavaraa.

Jos ICS2-ilmoitus on tehty puutteellisesti, tavara saatetaan tullata, mutta vasta lisätoimien jälkeen. Lisäksi velvoitteiden laiminlyönnistä voi seurata sanktio.

Miten ICS2:een voi valmistautua?

ICS2-ilmoitusten antaminen perustuu hyviin ja paikkansapitäviin tietoihin. Kehitä tai päivitä IT-järjestelmiä tietojen laadun varmistamiseksi. Mukauta yrityksen prosesseja tarpeen mukaan ja kouluta henkilöstöä.

Me teemme tulliasioinnista helppoa

Jos sinulla on kysyttävää ICS2-järjestelmästä tai kaipaat apua siihen valmistautumisessa, ota yhteyttä asiantuntijoihimme. Autamme mielellämme.