Mitä eroa on alkuperämaalla ja etuuskohteluun oikeuttavalla alkuperällä?

Kuva
Globe with country flags

Tiesitkö, että tavaroita tuotaessa alkuperämaa ja etuuskohteluun oikeuttava alkuperä eivät ole yksi ja sama asia? Tässä artikkelissa kerromme, mitä eroa niillä on, ja miten mahdollisesti hyvin kalliiksi käyvät sudenkuopat voidaan välttää.

Kun puhumme tuontitavaran alkuperästä, mitä me oikeasti tarkoitamme?

Tuonnissa sanaa ”alkuperä” voi käyttää monissa eri yhteyksissä. 

Rahtaajille ja kuljetusyrityksille se tarkoittaa yleensä maata tai satamaa, josta tavarat lähtevät liikkeelle. Esimerkiksi Shanghaista lähtevän tavaraerän voidaan sanoa olevan ”kiinalaista alkuperää” ja Varsovassa lastatussa perävaunussa olevien tavaroiden alkuperäksi voidaan mainita Puola. 

Tällä tavalla käytettäessä kuljetuspapereihin merkitty ”alkuperä” vaihtuu uuteen reitin joka vaiheessa. Tuontitullauksessa tavaran alkuperällä tarkoitetaan kuitenkin jotain muuta.

Alkuperämaa tulliselvityksissä

Tulliselvityksissä alkuperämaaksi katsotaan maa, jossa tavara on tuotettu tai valmistettu, tai jossa sitä on käsitelty tai se on koottu niin, että käsittelyn tai kokoamisen seurauksena on syntynyt uusi tuote.

Esimerkiksi näin:

Australiassa louhitun ja jalostelun rautamalmin alkuperämaa on Australia. 

Jos rauta viedään Kiinaan ja siitä tehdään ruuveja, ruuvien alkuperämaaksi voi prosessista riippuen tulla Kiina. Näin esimerkiksi silloin, kun rautaan sekoitetaan muita aineita, ja siitä tehdään terästä.

Jos ruuvit viedään Saksaan ja niitä käytetään pesukoneen kokoamisessa, pesukoneen alkuperämaa määräytyy sen mukaan, mistä suurin osa sen osista on peräisin. Se voi myös olla Saksa, jos yksittäisistä maista peräisin olevien osien määrä ei ylitä tiettyä prosenttiosuutta koneen kaikista osista.

Pesukoneessa käytetty metalli (ruuvit, runko, johdot, putket, rumpu) voi kaikki olla peräisin Australiasta, mutta koska metalliosia on matkan varrella käsitelty, niiden alkuperämaa on voinut vaihtua toiseen ennen Saksassa tapahtuvaa kokoonpanoa. Siksi on tärkeää ymmärtää, miten ja milloin alkuperä voi muuttua. Tässä tapauksessa sillä, mistä ruuvit ja niissä käytetty metalli ovat alun perin kotoisin, ei ole valmistuksen ja tullaamisen kannalta juurikaan merkitystä. 

Tilanne olisi toinen, jos ruuvit olisi valmistettu vaikkapa pakotteiden alaisesta venäläisestä raudasta tai teräksestä. Tällöin ”kiinalaisruuveja” ei saisi tuoda EU:hun niiden sisältämän Venäjällä louhitun raudan takia.

Miten etuuskohtelualkuperä eroaa alkuperämaasta?

Tiettyjen maiden alkuperätuotteista kannetaan alhaisempi tulli tai ei tullia lainkaan maiden välillä solmittujen kauppasopimusten perusteella. Tätä kutsutaan etuuskohteluksi. Tuoja ei voi kuitenkaan olettaa, että tavara kuuluu etuuskohtelun piiriin vain siksi, että sen alkuperämaa on oikea.

Palataanpa vielä siihen Saksassa koottuun pesukoneeseen. Jos ajatellaan, että 30 prosenttia sen osista on saksalaisia, eikä jossakin toisessa maassa valmistettujen osien määrä ylitä tuota 30 prosentin osuutta, koneen alkuperämaana voidaan pitää Saksaa. Mutta kun mennään etuuskohtelualkuperän määrittämiseen, maa, johon kone viedään, voikin vaatia, että osista 40 prosenttia tai enemmän pitää olla saksalaisia. Näin kone jää etuuskohtelun ulkopuolelle, vaikka sen tulli-ilmoitukseen merkitty alkuperämaa onkin Saksa. Etuuskohtelua koskevat säädökset ovat kauppasopimuskohtaisia ja ne pitää tarkistaa jokaisesta sopimuksesta erikseen.

Vakuutus etuuskohteluun oikeuttavasta alkuperästä ei aina riitä

Monet viejät liittävät papereihin omalta tavarantoimittajaltaan saamansa alkuperäselvityksen tai täyttävät esimerkiksi GSP-alkuperävakuutuksen (Yhdistyneessä kuningaskunnassa DCTS) alkuperämaan perusteella tai asiakkaidensa pyynnöstä. Tällainen selvitys tai vakuutus ei kuitenkaan aina takaa, että tuote todella täyttää etuuskohtelun vaatimukset.

Mikäli tulliviranomaisten tekemässä tarkastuksessa käy ilmi, etteivät etuuskohtelualkuperän ehdot täyty, maksettavaksi määrätty tulli peritään viejältä, ei tavarantoimittajalta.

Tämän vuoksi on hyvä kääntyä tullikonsultin puoleen ennen etuuskohtelun pyytämistä. Konsultti auttaa kysymään oikeat kysymykset ja hankkimaan tarvittavat todisteet alhaisempaan tulliin oikeuttavaa etuuskohtelua varten.

Customs Support palvelee yrityksesi kaltaisia yrityksiä kaikkialla EU-alueella ja Isossa-Britanniassa ja varmistaa, että tavaroiden liikuttaminen tapahtuu aina turvallisesti ja vaatimusten mukaisesti. Ota yhteyttä ja tilaa tullitoimintojen ”terveystarkastus” heti tänään.